Seiskan setti: Turmion kätilöt

Kotimaisista kovan luokan bändeistä, Turmion Kätilöt on jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota. Toki yhtyeen kappaleita on kuultu radiossa ja keikoille se vetää väkeä. Livet on vauhdikkaita, hyviä ja showta on mukana - kuulemma. Omalta kohdaltani on jäänyt livenä bändi näkemättä, mutta sen verran monta kertaa monesta eri suunnasta on kerrottu samaa, että kaipa sen siinä määrin uskoa voi, jotta kehtaa julkisesti ilman omakohtaista kokemusta niin todeta. 

Että sitten, jos kuitenkin joskus bändin livenä näen ja puheet osoittautuvat perättömiksi, niin Teurastaja teidät vieköön!

Minusta Kätilöiden kiehtovin ominaisuus liittyy saundiin ja lyriikoita lukuun ottamatta tyyliin. Biiseissä yhdistetään rohkeasti "konemusaa" ja heviä. Konemusa on sitaateissa, koska se tässä yhteydessä tarkoittaa teräväsaundisia, selvästi keinotekoisia, elektronisia ääniä, jotka eivät edes yritä imitoida mitään perinteisempiä soittimia. Korviinpistävää on ehkä varhaisten tietokonepelisaundien matkiminen. Mielenkiintoista tämä on siksi, että Turmion Kätilöt ihan globaalilla tasolla tekivät tätä hyvin varhaisessa vaiheessa. Nyttemmin samaa saundimaailmaa löytää vähän sieltä ja täältä aina silloin tällöin - myös paikoista, joihin realistisesti ajatellen Kätilöt eivät ole vuosien aikana yltäneet. Kuten vaikkapa rapakon taakse. 

Enää saundi ei ole niin ihmeellinen, mutta aikanaan Kätilöt olivat siinä aikaansa edellä ja ovat myös hyvin hioneet tyyliä entisestään sopivasti maltilla luottaen toimiviin juttuihin ja pitäen homman verrattain vaatimattoman yksinkertaisena. 20 vuotta toimineelta yhtyeeltä se kertoo ainakin, että perusta on vahvalla pohjalla. 

Mutta sitten on se lyriikka, joka ehkä on se suurin yksittäinen syy, miksi yhtye on jäänyt vaille ansaittua tunnustusta, arvostusta ja menestystä. Eihän näitä biisejä voi mitenkään ottaa vakavasti. Jokainen biisi on jonkinasteinen vitsi tai parodia. Sen lisäksi ne on kaikki suomeksi, mikä estää heti vakavasti otettavan menestyksen missään muualla. Paitsi tietysti englanniksi lauletut, jotka todistavat, ettei kansainvälisyys ole vahvuusaluetta. 

Kun harkinnan jälkeen päätin ottaa Kätilöt seiskan settiin, huolestuin lähinnä siitä, jaksanko kuunnella bändiä seitsemän päivän ajan. Ihan rehellisesti sanottuna en oikein jaksanut. Tykkään Kätilöistä ja arvosta yhtyettä kovasti, mutta on se aika junnaava kokemus käydä heidän biisejään läpi ja miettiä minkä pistäisin jakoon. Kätilöt toimii hyvin välipalana silloin tällöin, mutta ei sitä lounaaksi kannata nauttia. Mutta sitäkin suuremmalla syyllä toivon yhtyeen jatkavan vielä pitkään. 20 vuoden ajan homma on mennyt järkevän harkitsevalla tahdilla eteenpäin ja kehittynyt vakaasti ollen jatkuvasti hyvin tietoinen kulloisestakin ajasta ja sen hengestä. 

Teurastaja (2004)

Sika! (2005)

Isä Meidän (2022)

Syntisten laulu (2020)

Grand Ball feat. Peter Tagtgren (2011)

Tirehtööri (2005)

Huom. Kuudes biisi seiskan setistä jäi julkaisematta, koska muiden kiireiden lomassa yksinkertaisesti unohdin. Tirehtööri toimitti sekä kuudennen että seitsemännen virkaa. Kuvastakoon tämä Kätiöiden seiskan setin kokoamista.

Kommentit